Dýňové pyré s pečeným česnekem a gulášem
V našem výživovém desateru se zmiňuji o tom, že byste měli jíst barevné, duhové potraviny. Dneska si dáme něco do červena. Hlavně se nepokecat! J
Kaše z dýně jako příloha je jedním slovem fantastická, maso se rozpadá na jazyku. Nemám, co bych dodala….vůně, barva, chuť – to mluví za vše.
Ingredience (na cca 2 porce pyré a 4 porce guláše)
Na dýňové pyré
- 1 Hokkaidó dýně
- 1 palička česneku
- 1 lžíce kokosového oleje (lze nahradit olivovým)
- ¼ lžičky skořice
- ¼ lžičky kajenského pepře
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky kurkumy
- Dvě špetky muškátového květu
- Sůl na dochucení (na pyré používám černou Himalájskou sůl)
Na guláš
- 500g masa na guláš (ideálně v BIO kvalitě)
- 2 lžíce Ghí (přepuštěné máslo, lze nahradit olivovým olejem)
- 2 červené cibule
- 3 papriky (trikolory – 1 červena+1 žlutá+1 zelená)
- 4 menší sladká jablka
- 1 lžíce mleté sladké papriky nebo uzené papriky
- 1/2 lžičky skořice
- 1-2 stroužky česneku
- Sůl (ideálně himalájská) a mletý pepř na dochucení
Příprava
Horkovzdušnou troubu jsem předehřála na 170°C. Maso jsem omyla, nakrájela na kostičky a smíchala v pekáči s pokrájenou cibulí na čtvrtky. Papriky jsem zbavila semínek a nakrájela na kousky. Jablka jsem zbavila semínek a nakrájela na kostičky. Papriky, jablka a Ghí jsem přidala k masu. Směs jsem dochutila skořicí a mletou paprikou. Maso jsem zlehka podlila, pekáč jsem přiklopila a pekla v troubě 3 hodiny. Vše jsem v průběhu pečení v pekáči promíchávala, aby se maso peklo ve vlastní šťávě a bylo měkké. Po vyndání masa z trouby jsem ho dochutila solí, mletým pepřem a prolisovaným česnekem. Vše jsem opět řádně promíchala.
Hodinu před dopečením masa, jsem si připravila dýni. Tu jsem zbavila jader a podélně rozkrájela na 8 dílů. Na plech s pečícím papírem, jsem položila dýni řezem dolů. Všechny stroužky česneku jsem oloupala a dala na plech k dýni. Pekla jsem vše 50 minut. Po dopečení jsem dýni i česnek rozmixovala na pyré tyčovým mixérem a přimíchala veškeré koření.
Dětem, které mi dýňovou kaši nejedí, podávám guláš s brambory.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.