Francouzský salát z Nice (paleo, nízkosacharidové)
Nechala jsem se inspirovat francouzským salátem z města Nice (tzv. Nicoise) a vytvořila jsem něco, co má nevídanou chuť.
Salát se dá připravit i bez masa a vajec a použít čistě jako příloha k masu či vegetariánským náhražkám jako je tempeh a tofu. O víkendu jsem přesně toto udělala a na oslavu narozenin mého muže jsem připravila do mísy salát se zálivkou bez masa a vajec a jak si pánové u grilované krkovičky salát pochvalovali. Navíc jsme si k němu dali sklenku suchého, francouzského vína, a tak vše ladilo dokonale! 🙂
1 porce obsahuje 421 kCal, 25 g tuků, 20 g bílkovin a 25 g sacharidů
Ingredience na 3 porce
- 250g čerstvého salátu nebo salátové mixu (v tomto receptu jsem použila salát little gim, obecně se používá římský salát, na oslavu se mi parádně hodil „toscana mix“ z listů salátu friseé, radicchia a polníčku)
- 200g cukrového hrášku (nebo čerstvých fazolek)
- 340g extra malých brambor
- 150g cherry rajčat
- hrst (20 ks nebo 45g) černých oliv
- 3 vejce
- 110g tuňáka ve vlastní šťávě (gramáž je čistá váha masa bez šťávy)
- 1 jarní cibulka
- mletý pepř na dochucení
Na zálivku
- 5 lžic (50ml) xctra panenského olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice bez konzervantů (kupuji v drogerii DM)
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžička růžové himalájské soli
Příprava
Veškerou zeleninu jsem omyla a vše připravila v následných 9 krocích:
- krok – salát jsem rozebrala na listy a vložila do mísy
- krok – lusky jsem krátce povařila ve vodě (3 minuty), propláchla ve studení vodě, aby byly studené a položila je na listy salátu
- krok – uvařené a vychladlé malé brambory jsem pokrájela na kolečka a dala je navrch jako další vrstvu
- krok – následně přidám rozpůlená cherry rajčátka
- krok – posypu na kolečka pokrájenými olivami
- krok – oloupaná, vychlazená vejce rozkrájím na čtvrtky a dám navrch
- krok – šťávy zbaveného tuňáka rozdrolím a rozprostřu rovnoměrně po celém povrchu
- krok – zasypu nasekanou jarní cibulkou
- krok – zaliji zálivkou, jež jsem vyrobila tak, že jsem smíchala všechny její ingredience, a ještě vršek dochutím mletým pepřem
Diskuze
Zatím žádné komentáře.