Francouzský salát z Nice (paleo, nízkosacharidové)

Nechala jsem se inspirovat francouzským salátem z  města Nice (tzv. Nicoise) a vytvořila jsem něco, co má nevídanou chuť.

Salát se dá připravit i bez masa a vajec a použít čistě jako příloha k masu či vegetariánským náhražkám jako je tempeh a tofu. O víkendu jsem přesně toto udělala a na oslavu narozenin mého muže jsem připravila do mísy salát se zálivkou bez masa a vajec a jak si pánové u grilované krkovičky salát pochvalovali. Navíc jsme si k němu dali sklenku suchého, francouzského vína, a tak vše ladilo dokonale! 🙂

1 porce obsahuje 421 kCal, 25 g tuků, 20 g bílkovin a 25 g sacharidů

Ingredience na 3 porce

  • 250g čerstvého salátu nebo salátové mixu (v tomto receptu jsem použila salát little gim, obecně se používá římský salát, na oslavu se mi parádně hodil „toscana mix“ z listů salátu friseé, radicchia a polníčku)
  • 200g cukrového hrášku (nebo čerstvých fazolek)
  • 340g extra malých brambor
  • 150g cherry rajčat
  • hrst (20 ks nebo 45g) černých oliv
  • 3 vejce
  • 110g tuňáka ve vlastní šťávě (gramáž je čistá váha masa bez šťávy)
  • 1 jarní cibulka
  • mletý pepř na dochucení

Na zálivku

  • 5 lžic (50ml) xctra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice bez konzervantů (kupuji v drogerii DM)
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžička růžové himalájské soli

Příprava

Veškerou zeleninu jsem omyla a vše připravila v následných 9 krocích:

  1. krok – salát jsem rozebrala na listy a vložila do mísy
  2. krok – lusky jsem krátce povařila ve vodě (3 minuty), propláchla ve studení vodě, aby byly studené a položila je na listy salátu
  3. krok – uvařené a vychladlé malé brambory jsem pokrájela na kolečka a dala je navrch jako další vrstvu
  4. krok – následně přidám rozpůlená cherry rajčátka
  5. krok – posypu na kolečka pokrájenými olivami
  6. krok – oloupaná, vychlazená vejce rozkrájím na čtvrtky a dám navrch
  7. krok – šťávy zbaveného tuňáka rozdrolím a rozprostřu rovnoměrně po celém povrchu
  8. krok – zasypu nasekanou jarní cibulkou
  9. krok – zaliji zálivkou, jež jsem vyrobila tak, že jsem smíchala všechny její ingredience, a ještě vršek dochutím mletým pepřem

Vaše Maruška