Francouzské kuře na víně (paleo, nízkosacharidové)
Francouzský pokrm „Coq au vine“ je ve své podstatě velmi jednoduché dušené kuře se zeleninou na víně. Květákovo-celerové pyré se k němu báječně hodí a udrží tak nízký glykemický index celého pokrmu.
1 porce obsahuje 2187 kJ; 522 kCal; 25g bílkovin, 19g sacharidů, 17g tuků
Ingredience na 8 porcí
- 2000g (1 celé) kuře (ideálně v bio kvalitě)
- 350 ml červeného suchého vína (1 a 1/2 hrnku)
- 220 ml kuřecího vývaru (1 hrnek)
- 35g anglické slaniny (3 plátky)
- 200g bílé cibule (1 veliký ks)
- 300g (4ks středně veliké) mrkve
- 200g krémových žampiónu (1 hrnek)
- 2 lžíce lístků čerstvého tymiánu
- 60g (2 lžíce) rajčatového protlaku
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky růžové himalájské soli
- mletý pepř dle potřeby
Květákovo-celerové pyré
- 850g (1 bulva) celeru
- 600g (1 kus) květáku
- 40g (4 lžíce) ghee/přepustěného málsa nebo másla
- 15g (2 lžíce) lahůdkového droždí
- 2 stroužky česneku
- růžová himalájská sůl dle potřeby
- mletý černý pepř
Příprava
Kuře naporcuji na 10 dílů a hřbety dám stranou (kuřecí hřbety zmrazuji a nechávám si je na vývar). Víno a předem připravený, studený, kuřecí vývar smíchám dohromady, naliji do mísy a vložím do něj naporcované kuře na 3 hodiny.
Slaninu nakrájím na kostičky a osmahnu v nepřilnavé pánvi dokřupava. Osmahnuté kostičky slaniny dám stranou, tuk ponechám v pánvi. Naporcované kuře vyndám z nálevu a otřu ho ubrouskem do sucha. Kuře dozlatova ze všech stran opeču v nepřilnavé pánvi. Opečené maso zaliji nálevem, přidám na tenké proužky pokrájenou cibuli, cca 1,5 cm kolečka mrkve, plátky očištěných žampionů. Vše dusím pod pokličkou 35 minut.
Přimíchám lístky tymiánu a rajčatový protlak a dusím dalších 10 minut. Hotové maso s omáčkou dochutím prolisovaným česnek, solí a pepřem.
Pyré si připravím tak, že oloupaný a rozkrájený celer, stejně jako pokrájený květák, uvařím na páře doměkka (lze uvařit i ve vodě). Měkkou zeleninu pak rozmixuji tyčovým mixérem na jemnou kaši a přimíchám ostatní ingredience. Servíruji s masem a omáčkou a posypané slaninou.
Diskuze
Ahoj Maruško, dneska jsem zkusila podle tvého receptu to květákovo-celerové pyré. Někdy dávno jsem se pokoušela o květákovou kaši a dopadlo to zle, takže jsem tomu dnes nedávala velké šance. Ale je to totální pecka! To pyré je famózní. Myslím, že tomu hodně dalo, že jsem opravdu zeleninu udělala na páře a ne ve vodě. A to lahůdkové droždí tomu dalo skvělou chuť. :-) Prostě lahoda :-)
Díky 😍