Kapustové závitky s květákovo-řepovou rýží a treskou

Ahoj Rutiňáci,

velmi dlouho jsem se chystala udělat závitky z kapusty. Rozhodně jsem nechtěla vařit klasiku z mletého masa a rýže a současně jsem chtěla něco lehčího do žaludku. Experiment z toho, co dům dal, se natolik vydařil, že jídlo určitě zařadím i do mého Whole 30 programu, který pro nás tento měsíc plánuji.

Ingredience na 12 závitků (3-4porce)

  • 12 listů kapusty
  • 500g hlaviček květáku
  • 320 g (2 kusy) červené syrové řepy
  • 1 velká bílá cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 4 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 2 vejce
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • drcený pepř na dochucení
  • 4 lžíce (40g) másla nebo ghí
  • 450g plátků bílé tresky (nebo lososa)
  • himalájská růžová sůl na dochucení tresky

Postup

Kapustě odříznu tvrdý spodek a odspoda odděluji jeden list po druhém. Listy vložím do velkého hrnce, zaliji vroucí vodou a nechám stát bez vaření 10 minut, aby listy změkly. Pak vodu sliji.

zavitky1

Oddělené hlavičky květáku vložím do kuchyňského robota s esovitými noži a rozmixuji ho na konzistenci kus kusu a dám do veliké mísy. Stejným způsobem postupuji s oloupanou a na čtvrtky nakrájenou řepou, kterou vložím do robota společně s oloupanou a rozpůlenou cibulí a rozmixuji též na konzistenci kus kusu.

zavitky

V míse následně smíchám květák, řepu, prolisovaný česnek, nasekanou bazalku, uzenou papriku, sůl, pepř, vejce a máslo.

zavitky2

Tresku omyji, posolím  a pokrájím na 2 cm široké proužky (1,5cm vysoké plátky)

K tvorbě závitku si připravím jeden list, na který vložím 2 vrchovaté lžíce zeleninové směsi, na směs dám plátek tresky, ohnu nejprve tvrdší okraj listu, pak oba postranní okraje a nazávěr přehnu poslední okraj. Vznikne mi závitek, který vložím do nepřilnavého pekáčku.

Pokládám jeden závitek vedle druhého, přiklopím pokličkou a peču v předem předehřáté troubě na 190°C 45 minut.

zavitky3

Vaše Maruška