Krůtí kuličky se sušenými rajčaty a rychlým salátem
Masové kuličky jsou parádním zpestřením fádní konzumace masa. Mají výraznou chuť po bylinkách. Jsou rychlé a velmi snadné na přípravu. BBQ omáčka se ke kuličkám parádně hodí.
Na podzim a zimu si velmi ráda a často dělám saláty tohoto typu – čerstvá zeleň v kombinaci s nějakou tepelně upravenou zeleninkou. Lehce spařený salát tak uspokojí moji nechuť jíst čerstvou zeleninu, což se většinou zlomí až na jaře….už aby to bylo 🙂
Ingredience
Masové kuličky (cca 4-5 porcí)
- 500g krůtích prsou
- 100g na slunci sušených rajčat
- 1 středně velká žlutá cibule
- 3 natě petržele kudrnky
- 10 velkých listů čerstvé bazalky
- 3-4 stroužky prolisovaného česneku
- 1-2 lžíce tamari omáčky (= fermentovaná sójová omáčka; dávám lžíci, protože moc nesolím a slaná sušená rajčata maso osolí taktéž)
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- Pepř na dochucení
Salát (cca 3 porce)
- 200g polníčku
- 2 hrsti rukoly
- 1 velká červená cibule
- 1 velká červená paprika
- 4 lžíce avokádového oleje
- 2 lžíce konopných semínek na posypání (volitelné)
Příprava
Krůtí maso jsem omyla a rozmixovala ho v kuchyňském robotu na mleté maso. K masu jsem přidala sušená rajčata a opět jsem mixovala (asi 2 minuty) na plné otáčky tak, aby se rajčata nasekala na malé kousky. Občas jsem musela mixér vypnout a maso přerovnat, aby se celá směs postupně dostala k nožům a rajčata se důkladně rozsekala a promíchala s masem. Pak jsem přidala celou oloupanou cibuli, petrželku a bazalkové lístky a mixér znovu krátce zapnula, aby se bylinky nasekaly. Na závěr jsem do masové hmoty vmíchala tamari omáčku, prolisovaný česnek, hrubozrnnou hořčici a trochu pepře.
Ze vzniklé směsi jsem válela kuličky (v průměru 2 cm veliké), které jsem položila na plech s pečícím papírem vedle sebe.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě 20 min při 180°C.
Zatímco se mi pekly kuličky, nadrobno jsem nasekala oloupanou červenou cibuli společně se semínek zbavenou červenou paprikou a dala je restovat na rozpálený avokádový olej. Na střední teplotě jsem restovala 5 minut – paprika s cibulkou lehce změkly. Teplou zeleninu jsem v míse zamíchala k polníčku a rukole. Salát se tak trochu spařil a zároveň obalil olejem, nebyl suchý a nepotřeboval žádnou další zálivku 🙂
Kuličky servíruji s BBQ omáčkou a salátem, který ještě posypu konopnými semínky.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.