Krůtí kuličky se sušenými rajčaty a rychlým salátem

Masové kuličky jsou parádním zpestřením fádní konzumace masa. Mají výraznou chuť po bylinkách. Jsou rychlé a velmi snadné na přípravu. BBQ omáčka se ke kuličkám parádně hodí.

Na podzim a zimu si velmi ráda a často dělám saláty tohoto typu – čerstvá zeleň v kombinaci s nějakou tepelně upravenou zeleninkou. Lehce spařený salát tak uspokojí moji nechuť jíst čerstvou zeleninu, což se většinou zlomí až na jaře….už aby to bylo 🙂

Ingredience

Masové kuličky (cca 4-5 porcí)

  • 500g krůtích prsou
  • 100g na slunci sušených rajčat
  • 1 středně velká žlutá cibule
  • 3 natě petržele kudrnky
  • 10 velkých listů čerstvé bazalky
  • 3-4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1-2 lžíce tamari omáčky (= fermentovaná sójová omáčka; dávám lžíci, protože moc nesolím a slaná sušená rajčata maso osolí taktéž)
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • Pepř na dochucení

Salát (cca 3 porce)

  • 200g polníčku
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 velká červená cibule
  • 1 velká červená paprika
  • 4 lžíce avokádového oleje
  • 2 lžíce konopných semínek na posypání (volitelné)

Příprava

Krůtí maso jsem omyla a rozmixovala ho v kuchyňském robotu na mleté maso. K masu jsem přidala sušená rajčata a opět jsem mixovala (asi 2 minuty) na plné otáčky tak, aby se rajčata nasekala na malé kousky. Občas jsem musela mixér vypnout a maso přerovnat, aby se celá směs postupně dostala k nožům a rajčata se důkladně rozsekala a promíchala s masem. Pak jsem přidala celou oloupanou cibuli, petrželku a bazalkové lístky a mixér znovu krátce zapnula, aby se bylinky nasekaly. Na závěr jsem do masové hmoty vmíchala tamari omáčku, prolisovaný česnek, hrubozrnnou hořčici a trochu pepře.

Ze vzniklé směsi jsem válela kuličky (v průměru 2 cm veliké), které jsem položila na plech s pečícím papírem vedle sebe.

masovekoule2

Pekla jsem v horkovzdušné troubě 20 min při 180°C.

Zatímco se mi pekly kuličky, nadrobno jsem nasekala oloupanou červenou cibuli společně se semínek zbavenou červenou paprikou a dala je restovat na rozpálený avokádový olej. Na střední teplotě jsem restovala 5 minut – paprika s cibulkou lehce změkly. Teplou zeleninu jsem v míse zamíchala k polníčku a rukole. Salát se tak trochu spařil a zároveň obalil olejem, nebyl suchý a nepotřeboval žádnou další zálivku 🙂

Kuličky servíruji s BBQ omáčkou a salátem, který ještě posypu konopnými semínky.

Vaše Maruška