Kuře s květákovou rýží
Klasiku v podobě kuřete s přílohou jsem oživila květákovou rýží. Způsob přípravy rýže je velmi rychlý, zdravý, a výsledek je opravdová chuťovka.
V létě bych tuto přílohu nahradila nevařenou verzí – květákovým kuskusem. Na zimu se však restovaná varianta, která zahřeje, hodí lépe.
Ingredience (na 2-3 porce)
Kuře
- ½ kuřete (ideálně v BIO kvalitě)
- 1 lžíce másla nebo Ghí (=přepuštěné máslo)
- Bylinky a sůl na dochucení (používám bylinky Provance s himalájskou solí– zakoupeno ve zdravé výživě)
- 8 středně velkých mrkví
Květáková rýže
- ½ květáku
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 1 cibule
- 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 2 špetky kajenského pepře (volitelné)
- Himalájská sůl a drcený pepř na dochucení
Příprava
Omyté kuře jsem dala do pekáčku, podlila vodou, posypala bylinkovou směsí s himalájskou solí a navrch dala lžíci Ghí. Vedle kuřete jsem do pekáče vložila na kolečka nakrájenou oloupanou mrkev a vše jsem pekla při 150°C celkem 3 hodiny, aby maso bylo krásně měkké a rozpadalo se.
Asi čtvrt hodiny před dopečením kuřete jsem si připravila květákovou rýži. Na růžičky rozdělený květák jsem rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci kus kusu. Pak jsem na rozpáleném olivovém oleji zpěnila cibulku dorůžova a přidala květák. Restovala jsem na střední teplotě asi 4 minuty. Následně jsem ke květáku přimíchala nasekanou petržel, prolisovaný česnek a restovala jsem ještě 4 minuty. Květák jsem sundala z plotny a dochutila uzenou paprikou, kajenským pepřem, solí a drceným pepřem.
Servíruji s kuřetem a pečenou mrkví.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.