Kuře s květákovou rýží

Klasiku v podobě kuřete s přílohou jsem oživila květákovou rýží. Způsob přípravy rýže je velmi rychlý, zdravý, a výsledek je opravdová chuťovka.

V létě bych tuto přílohu nahradila nevařenou verzí – květákovým kuskusem. Na zimu se však restovaná varianta, která zahřeje, hodí lépe.

Ingredience (na 2-3 porce)

Kuře

  • ½ kuřete (ideálně v BIO kvalitě)
  • 1 lžíce másla nebo Ghí (=přepuštěné máslo)
  • Bylinky a sůl na dochucení (používám bylinky Provance s himalájskou solí– zakoupeno ve zdravé výživě)
  • 8 středně velkých mrkví

Květáková rýže

  • ½ květáku
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 2 špetky kajenského pepře (volitelné)
  • Himalájská sůl a drcený pepř na dochucení

Příprava

Omyté kuře jsem dala do pekáčku, podlila vodou, posypala bylinkovou směsí s himalájskou solí a navrch dala lžíci Ghí. Vedle kuřete jsem do pekáče vložila na kolečka nakrájenou oloupanou mrkev a vše jsem pekla při 150°C celkem 3 hodiny, aby maso bylo krásně měkké a rozpadalo se.

Asi čtvrt hodiny před dopečením kuřete jsem si připravila květákovou rýži. Na růžičky rozdělený květák jsem rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci kus kusu. Pak jsem na rozpáleném olivovém oleji zpěnila cibulku dorůžova a přidala květák. Restovala jsem na střední teplotě asi 4 minuty. Následně jsem ke květáku přimíchala nasekanou petržel, prolisovaný česnek a restovala jsem ještě 4 minuty. Květák jsem sundala z plotny a dochutila uzenou paprikou, kajenským pepřem, solí a drceným pepřem.

Servíruji s kuřetem a pečenou mrkví.

Vaše Maruška