Kuřecí nugetky v sezamovo-pistáciové krustě se zázvorovým dipem
Kdo se vyhýbá strouhance z jakéhokoliv důvodu (nesnášenlivost lepku, je na paleo či nízkosacharidovém stravování), může využít tento recept a dopřát si tak nugety v krustě v plné parádě.
Co vám budu povídat, vyzkoušejte sami – ta chuť křupavých nugetek namáčených v dipu je parádní.
Ingredience na cca 4-5 porcí
Maso
- 400g kuřecích prsou (ideálně v bio kvalitě)
- šťáva z 1/2 citrónu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
Obal
- 1 hrnek loupaných pistácií (vznikne z přibližně 150g pistácií ve skořábce)
- 4 lžíce sezamových semínek
- 1 lžička mleté uzené papriky
Dip
- 2 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
- 3 lžíce kokosového mléka (nebo tolik, aby vznikla požadovaná konzistence dipu)
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru nebo 2 cm jemně strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička vinného octa
- 1/2 lžičky najemno strouhané citrónové kůry (ideálně z bio citrónu)
- růžová himalájská sůl na dochucemí
Příprava
Kuřecí prsa jsem nakrájela na centimetrové proužky a dala přes noc (stačí i hodina) odpočívat do lednice naložené ve šťávě z citrónu a olivovém oleji.
Oloupané pistácie jsem vložila do mixéru se sezamovými semínky a rozmixovala na konzistenci strouhanky. Následně jsem přimíchala uzenou papriku. Jelikož jsou pistácie osolené, už jsem nedosolovala.
Maso jsem v oříškové strouhance obalila a dala na pečící papír. Plech jsem vložila do předem vyhřáté trouby na 180°C a pekla 20 minut. Následně jsem maso otočila spodní stranou vzhůru a pekla ještě 10 minut.
Během pečení jsem si připravila dip, který vznikl smícháním všech ingrediencí.
K hotovým nugetkám jsem podávala dip a květák vařený v páře s trochou zelených listů polníčku a rukoly.
Diskuze
Nádhera, brzy vyzkouším. Jsem moc ráda za nové recepty, uz jsem potřebovala další inspiraci pro vaření. Díky Maruško!
Petro, není zač :-)