Raw květákový kus kus s veganským parmazánem
Lehká večeře je fajn, aby se vám lépe spalo :-).
Vitariáni a vegani si odmyslí rybu, parmazánem si dochutí kus kus….miluji se inspirovat různými druhy výživových směrů!
Pro mne osobně je veganský parmezán delikatesa, kterou dokáži jíst po lžičkách.
Ingredience na 4 porce
Květákový kus kus
- ½ většího květáku
- 5 stonků petrželky
- 100g (1 vanička) baby špenátu
- hrst (130g) cherry rajčátek
- ¼ červené cibule
- šťáva z ½ citrónu
- 20 černých oliv
- 3 lžíce (30 ml) extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžíce Tamari omáčky
- himalájská sůl na dochucení (lze vynechat)
- pepř dle chuti (lze vynechat)
Treska
- 900g bílé tresky
- půlka citronu
- pepř
Veganský parmazán
- ½ hrnu (110g) ořechů kešú
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička lahůdkového droždí
- ¼ lžičky Himalájské soli
Postup
Rozmrazené plátky tresky jsem omyla, dala na pánev, zakapala citronem a posypala mletým pepřem. Na pánvičce jsem pozvolna dusila 15 minut.
Zatímco se mi treska dusila, do kuchyňského robota jsem vložila pokrájený květák a rozmixovala ho na konzistenci kus kusu a dala ho do mísy. Pak jsem v mixeru nasekala petrželku se špenátem a přisypala do mísy. Ostatní ingredience jako cibulka, rajčátka, olivy jsem taktéž nasekala v mixeru na drobné kousky a přidala ke květáku. Nakonec jsem vmíchala veškeré koření a olej. Sůl osobně nedávám, jelikož olivy a Tamari omáčka pokrm dostatečně osolí. Ti, co jsou zvyklí solit více, mohou dosolit ideálně růžovou himalájskou solí.
S kořením si hraji – někdy dám víc uzené papriky (miluju ji), jindy přidám kajenský pepř a tak.
Nakonec jsem v mixéru rozmixovala všechny ingredience na veganský parmazán, který jsem pak nasypala na hotovou tresku.
Vše jsem si na talíři ještě posypala uzenou paprikou – dnes jsem na ní měla velkou chuť.
Diskuze
Dobrý den, ne ne, v tomto receptu se květák tepelně neupravuje. Recept je čitě raw, tedy syrový.