Raw květákový kus kus s veganským parmazánem

Lehká večeře je fajn, aby se vám lépe spalo :-).

Vitariáni a vegani si odmyslí rybu, parmazánem si dochutí kus kus….miluji se inspirovat různými druhy výživových směrů!

Pro mne osobně je veganský parmezán delikatesa, kterou dokáži jíst po lžičkách.

Ingredience na 4 porce

Květákový kus kus

  • ½ většího květáku
  • 5 stonků petrželky
  • 100g (1 vanička) baby špenátu
  • hrst (130g) cherry rajčátek
  • ¼ červené cibule
  • šťáva z ½ citrónu
  • 20 černých oliv
  • 3 lžíce (30 ml) extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžíce Tamari omáčky
  • himalájská sůl na dochucení (lze vynechat)
  • pepř dle chuti (lze vynechat)

Treska

  • 900g bílé tresky
  • půlka citronu
  • pepř

Veganský parmazán

  • ½ hrnu (110g) ořechů kešú
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • ¼ lžičky Himalájské soli

Postup

Rozmrazené plátky tresky jsem omyla, dala na pánev, zakapala citronem a posypala mletým pepřem. Na pánvičce jsem pozvolna dusila 15 minut.

Zatímco se mi treska dusila, do kuchyňského robota jsem vložila pokrájený květák a rozmixovala ho na konzistenci kus kusu a dala ho do mísy. Pak jsem v mixeru nasekala petrželku se špenátem a přisypala do mísy. Ostatní ingredience jako cibulka, rajčátka, olivy jsem taktéž nasekala v mixeru na drobné kousky a přidala ke květáku. Nakonec jsem vmíchala veškeré koření a olej. Sůl osobně nedávám, jelikož olivy a Tamari omáčka pokrm dostatečně osolí. Ti, co jsou zvyklí solit více, mohou dosolit ideálně růžovou himalájskou solí.

S kořením si hraji – někdy dám víc uzené papriky (miluju ji), jindy přidám kajenský pepř a tak.

Nakonec jsem v mixéru rozmixovala všechny ingredience na veganský parmazán, který jsem pak nasypala na hotovou tresku.

Vše jsem si na talíři ještě posypala uzenou paprikou – dnes jsem na ní měla velkou chuť.

Vaše Maruška