Lněné tortilly
Na co kupovat torilly v obchodě, když si můžete rychle vyrobit svoje zdravé, domácí placky jen z pár surovin a bez pšeničné mouky? Výroba tortill je opravdu velmi jednoduchá. Můžete si předem vyrobit, kolik tortill chcete, a skladovat je v ledničce – bezva způsob, jak si udělat rychlou svačinku – tortillu naplnit zeleninou a je to.
Placka je díky lněnému semínku bohatá na omega 3 mastné kyseliny a neobsahuje žádnou mouku ani lepek.
K večeři volím variantu s krůtím masem a kořením.
Lněnou mouku (z hnědých lněných semínek) jsem konečně sehnala i u nás v obchodě se zdravou výživou. Kdyby byla ze zlatých semínek, placky by vypadaly lépe…třeba časem bude i s těch zlatých, já si počkám 🙂
Ingredience na 4 placky
- 1 hrnek lněné mouky
- 1/3 hrnku mandlové mouky
- 1-2 stroužky česneku
- 1/4 ličky soli
- 2 vejce
Ingredience na masovou náplň
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 řervená cibule
- 1 červená paprika
- 300g mletého krůtího masa
- 1 rajče
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžička uzené papriky (volitelné)
- Špetka kajenského pepře (volitelné)
- Sůl (ideálně Himalájská) a pepř na dochucení
- 2 hrsti na nudličky nakrájeného ledového salátu
- 8 lžic zakysané smetany
Postup
Troubu jsem předehřála na 190°C.
Všechny ingredience na placky jsem smíchala v misce a pořádně rukou promíchala v tuhé těsto. Těsto jsem rozdělila na 4 díly a uválela z něj kuličky.
Každou kuličku jsem válečkem uválela mezi 2 pečícími papíry do cca 15 cm v průměru velké tenké placky. Aby měla placka kulatý tvar, okraje oříznu a nalepím, kam je třeba, pak ještě válečkem přejedu do hladka.
Placky se mi vejdou 2 na plech a tak vkládám na pečícím papíru do trouby 2 plechy najednou na 5 minut.
Hotové torilly skladuji v lednici.
Masová náplň
Cibulku nakrájím najemno a společně s paprikou zbavenou semínek, pokrájenou na kostičky restuji na rozpáleném oleji cca 3 minuty. Pak přidám mleté maso, nasekanou petrželku, mletou papriku a uzenou papriku a restuji dalších 5 minut. Během této doby se snažím dřevěnou lopatkou mleté maso rozdělit na co nejmenší kousky.
Přidám na kostičky nakrájené rajče a pod pokličkou dusím ještě pár minut, aby se směs důkladně povařila.
Sundám z plotny a dochutím čerstvým prolisovaným česnekem, pepřem a solí.
Každou placku plním v jedné polovině tak, že nejprve na ni dám na tenké proužky nakrájený ledový salát, odhadem 4 vrchovaté lžíce masové směsy a navrch 2 lžíce zakysané smetany. Pak placku přehnu a rozkrojím ještě napůl, aby vznikly dva trojúhelníky.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.