Losos s květákovou kaší
Ingredience na cca 3 porce
Na květákovou kaši
- 1 celý květák
- 3 menší bílé cibule
- 2 hrsti (75g) kešú ořechů
- Himalájská růžová sůl nebo mořská sůl
- Drcený pepř
Na lososa
- 500 g plátků lososa (ideálně z volného chovu)
- 2 pomeranče
- ½ citrónu
- 1,5cm velký kousek čerstvého zázvoru
- 1 stonek čerstvého rozmarýnu
- Sůl na dochucení
Postup
Květák rozdělený na růžičky jsem společně s oloupanou cibulí nakrájenou na čtvrky uvařila na páře do měkka (případně lze podusit na sporáku nebo upéct v troubě). Pak jsem vše společně s kešú oříšky, solí a pepřem rozmixovala tyčovým mixérem na velmi jemnou kaši. Vodu z parního hrnce jsem nepoužila, protože květák je sám o sobě plný vody a stačí rozmixovat. Pro sýrovější příchuť kaše lze přidat 1-2 polévkové lžíce lahůdkového droždí.
Mezi tím jsem si omyla lososa a dala ho do nepřilnavé pánve. Plátky ryby jsem zalila šťávou z pomerančů a citrónu. Přidala najemno nastrouhaný zázvor a posypala rozmarýnem. Dusila jsem pod pokličkou cca 20 minut, až se půlka pomerančové šťávy vyvařila a losos byl krásně měkký. Hotového lososa nesolím, ale pokud jste zvyklí, dosolte dle chutě.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.