Marinované maso s květákovou rýží a sušenými rajčaty (paleo, bez lepku, bez laktózy)

Na květákové rýži se mi líbí to, že ji mohu dělat na různé způsoby s různými bylinkami a vždy je vynikající. Navíc mi její příprava zabere kratší čas než vaření rýže klasické. A to, že se jedná o super potravinu spadající do tzv. clean eating, která nezvedá hladinu cukru v krvi, je prostě paráda. S marinovaným masem, zelenými lístky a pomazánkou, která všemu dodá ještě větší šmrnc a výraznější chuť po sušených rajčatech, si můžeme dopřát kvalitní, výživný a zdravý hlavní chod 🙂

1 porce obsahuje 2025 kJ; 484 kCal; 25g bílkovin, 31g sacharidů, 30g tuků

Ingredience na 3 porce

Na květákovou rýži se sušenými rajčaty

  • 600g růžiček květáku (1 malý květák)
  • 185g (1 veliká) červená cibule
  • 40g (4 lžíce) ghee/přepuštěného másla nebo klasického másla
  • 30g na slunci sušených rajčat bez oleje
  • 30g (10 ks) černých oliv
  • veliká hrst hladkolisté petrželky
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžíce Tamari omáčky (sójová omáčka ze zdravé výživy)
  • růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení dle chuti

Na pomazánku ze sušených rajčat

  • 70g na slunci sušených rajčat bez tuku
  • 30 ml (3 lžíce) extra panenského olivového oleje
  • (30g) 3 lžíce slunečnicových semínek
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 2 špetky kajenského pepře (nebo dle potřeby ostrosti)
  • 6 lžic vody

Na marinované maso

  • 150g kuřecích prsou
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžíce Tamari omáčky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • růžová himalájská sůl dle potřeby

Obloha

  • 3 hrsti mixu zelených lístků (skvěle se hodí rukola se špenátem apod.)

Příprava

Marinované maso – Omyté a očištěné prsní řízky naložím do marinády z Tamari omáčky, citrónové šťávy a česneku. Zlehka dosolím a nechám odpočívat 30 minut.

Květáková rýže – Květák si v kuchyňském robotu s esovitými noži rozmixuji na konzistenci květákové rýže tak, jako ukazuji v receptu na květákovou pizzu. Červenou cibuli nasekám nadrobno a krátce restuji na másle, pak přidám syrovou květákovou rýži a za občasného míchání dusím na střední teplotě 10 minut do změknutí. Na poslední 2 minuty vaření přihodím nadrobno nasekaná sušená rajčata, nasekané olivy a petrželku. Následně vypnu sporák a přimíchám česnek a omáčku Tamari. Dosolím a dopepřím dle potřeby.

Pomazánka ze sušených rajčat – veškeré ingredience rozmixuji tyčovým mixérem na kaši. Vodu přidávám podle potřeby tak, aby vznikla jemná pomazánka.

Rýži, maso i pomazánku nandám na talíř a přidám oblohu ze zelených lístků. Pomazánka skvěle dochutí maso i salát 😉

Vaše Maruška