Marinované maso s květákovou rýží a sušenými rajčaty (paleo, bez lepku, bez laktózy)
Na květákové rýži se mi líbí to, že ji mohu dělat na různé způsoby s různými bylinkami a vždy je vynikající. Navíc mi její příprava zabere kratší čas než vaření rýže klasické. A to, že se jedná o super potravinu spadající do tzv. clean eating, která nezvedá hladinu cukru v krvi, je prostě paráda. S marinovaným masem, zelenými lístky a pomazánkou, která všemu dodá ještě větší šmrnc a výraznější chuť po sušených rajčatech, si můžeme dopřát kvalitní, výživný a zdravý hlavní chod 🙂
1 porce obsahuje 2025 kJ; 484 kCal; 25g bílkovin, 31g sacharidů, 30g tuků
Ingredience na 3 porce
Na květákovou rýži se sušenými rajčaty
- 600g růžiček květáku (1 malý květák)
- 185g (1 veliká) červená cibule
- 40g (4 lžíce) ghee/přepuštěného másla nebo klasického másla
- 30g na slunci sušených rajčat bez oleje
- 30g (10 ks) černých oliv
- veliká hrst hladkolisté petrželky
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžíce Tamari omáčky (sójová omáčka ze zdravé výživy)
- růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení dle chuti
Na pomazánku ze sušených rajčat
- 70g na slunci sušených rajčat bez tuku
- 30 ml (3 lžíce) extra panenského olivového oleje
- (30g) 3 lžíce slunečnicových semínek
- hrst hladkolisté petrželky
- 2 špetky kajenského pepře (nebo dle potřeby ostrosti)
- 6 lžic vody
Na marinované maso
- 150g kuřecích prsou
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžíce Tamari omáčky
- 2 lžíce citrónové šťávy
- růžová himalájská sůl dle potřeby
Obloha
- 3 hrsti mixu zelených lístků (skvěle se hodí rukola se špenátem apod.)
Příprava
Marinované maso – Omyté a očištěné prsní řízky naložím do marinády z Tamari omáčky, citrónové šťávy a česneku. Zlehka dosolím a nechám odpočívat 30 minut.
Květáková rýže – Květák si v kuchyňském robotu s esovitými noži rozmixuji na konzistenci květákové rýže tak, jako ukazuji v receptu na květákovou pizzu. Červenou cibuli nasekám nadrobno a krátce restuji na másle, pak přidám syrovou květákovou rýži a za občasného míchání dusím na střední teplotě 10 minut do změknutí. Na poslední 2 minuty vaření přihodím nadrobno nasekaná sušená rajčata, nasekané olivy a petrželku. Následně vypnu sporák a přimíchám česnek a omáčku Tamari. Dosolím a dopepřím dle potřeby.
Pomazánka ze sušených rajčat – veškeré ingredience rozmixuji tyčovým mixérem na kaši. Vodu přidávám podle potřeby tak, aby vznikla jemná pomazánka.
Rýži, maso i pomazánku nandám na talíř a přidám oblohu ze zelených lístků. Pomazánka skvěle dochutí maso i salát 😉
Diskuze
Dneska jsem to uvar8la a bylo to výborné. Hlavně ta ,,rýže, moc děkuji za recept. Markéta