Ratatouille

Skvěle ochucená zelenina! Ratatouille si dávám jako hlavní jídlo, nebo přílohu k rybě nebo s vejci. Výborné je i zastudena. Francouzská kuchyně je prostě báječná – sklenka francouzského vína k této večeři je povolena 🙂

Ingredience (na cca 4 porce)

  • 1 velký lilek
  • 2 středně velké cukety
  • 6 lžic + 2 lžíce olivového
  • ½ pórku
  • 2 velké červené papriky
  • 500g menších rajčat
  • 4 špetky čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 4 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl na dochucení (ideálně himalájská)
  • Pepř na dochucení

Příprava

Nejprve jsem si připravila oloupaný a na kostičky nakrájený lilek s cuketami. Na střední teplotě jsem zahřála olivový olej (6 lžic) a přidala na kostky nakrájenou zeleninu, kterou jsem vařila pod pokličkou asi 10 minut. Pak jsem zeleninu dala stranou a na 2 lžících olivového oleje jsem orestovala do změknutí pórek, ke kterému jsem přidala na kostičky nakrájené papriky. Za občasného promíchání a lehkého podlití vodou jsem papriku s pórkem dusila taktéž 10 minut. Pak jsem k paprice přidala na čtvrtinky na krájená rajčata, tymián a bobkové listy. Na mírném plamenu jsem vše dusila ještě 5 minut. Nakonec jsem ke směsi rajčat a paprik přidala povařený lilek s cuketami a vše jsem ještě pod pokličkou dusila za občasného promíchání 20 minut do úplného změknutí. Po odstavení z plamene jsem hotové jídlo dochutila dvěma prolisovanými stroužky česneku, nasekanou bazalkou, solí a pepřem. Osobně si ráda samotné Ratatouille posypávám veganským parmazánem (recept na veganský parmazán mám ZDE).

Vaše Maruška