Ratatouille
Skvěle ochucená zelenina! Ratatouille si dávám jako hlavní jídlo, nebo přílohu k rybě nebo s vejci. Výborné je i zastudena. Francouzská kuchyně je prostě báječná – sklenka francouzského vína k této večeři je povolena 🙂
Ingredience (na cca 4 porce)
- 1 velký lilek
- 2 středně velké cukety
- 6 lžic + 2 lžíce olivového
- ½ pórku
- 2 velké červené papriky
- 500g menších rajčat
- 4 špetky čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 4 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- Sůl na dochucení (ideálně himalájská)
- Pepř na dochucení
Příprava
Nejprve jsem si připravila oloupaný a na kostičky nakrájený lilek s cuketami. Na střední teplotě jsem zahřála olivový olej (6 lžic) a přidala na kostky nakrájenou zeleninu, kterou jsem vařila pod pokličkou asi 10 minut. Pak jsem zeleninu dala stranou a na 2 lžících olivového oleje jsem orestovala do změknutí pórek, ke kterému jsem přidala na kostičky nakrájené papriky. Za občasného promíchání a lehkého podlití vodou jsem papriku s pórkem dusila taktéž 10 minut. Pak jsem k paprice přidala na čtvrtinky na krájená rajčata, tymián a bobkové listy. Na mírném plamenu jsem vše dusila ještě 5 minut. Nakonec jsem ke směsi rajčat a paprik přidala povařený lilek s cuketami a vše jsem ještě pod pokličkou dusila za občasného promíchání 20 minut do úplného změknutí. Po odstavení z plamene jsem hotové jídlo dochutila dvěma prolisovanými stroužky česneku, nasekanou bazalkou, solí a pepřem. Osobně si ráda samotné Ratatouille posypávám veganským parmazánem (recept na veganský parmazán mám ZDE).
Diskuze
Zatím žádné komentáře.