Salát s řepou a kozím sýrem

Poměrně často se setkávám s názory lidí, kteří nejsou moc zvyklí jíst zeleninu, že saláty jsou nudné, bez chuti a nelze je moc střídat. A však Matka příroda nám nadělila tolik chutí a barev zeleniny, které přímo vybízí k nepřebernému množství kombinací. Bohužel Češi se zeleninu úspěšně odnaučili zařazovat (pominu-li kořenovou zeleninu do svíčkové 🙂 ) a jíst ji v její čisté formě. Nemám právo se nad tím nějak pozastavovat, bývala jsem úplně stejná – v sekci ovoce a zeleniny supermarketu jsem se zmohla tak akorát na banány, jablka a okurky. Dnes jsem na tom o poznání lépe, zelenina je základem mého jídelníčku. Snad tímto receptem i u vás, nejste-li „zeleninoví“ jedlíci, probudím častější chutě na salát, který je můj osobní NEJ.

Ingredience (na cca 2 porce)

  • 200g (vanička) polníčku
  • Hrst rukoly
  • 150g (3/4 balení) kozího sýra (petit chevres)
  • 3 středně velké čerstvé řepy
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce bílého balsamikového octa na řepu+ 1 lžíce do salátu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • Lžíce konopných semínek (lze vynechat)

Příprava

Řepu jsem oloupala, rozkrojila na půlku a každou půlku ještě na 5 dílů (měsíčků). Všechny měsíčky jsem dala na plechu a pečícím papíru do předem předehřáté trouby na 180°C péct 50 minut. Po 50 minutách jsem na plechu smíchala řepu s předem smíchanou zálivkou z oleje, balsamika a rozmarýnu. Nechala jsem péct ještě 15 minut.

Mezitím jsem smíchala polníček, rukolu a kozí sýr tak, aby kozí sýr pokrýval veškerou zeleň. Salát ještě lehce zakápnu balsamikovým octem.

Půlku salátu jsem dala na talíř a položila na něj polovinu upečených měsíčků řepy – porci mám hotovou. Pro zpestření, a protože mám moc ráda konopná semínka, si salát ještě posypávám trochou (odhadem půlka lžíce) konopných semínek.

Vaše Maruška