Salát se skořicí, teplými jablky a krůtím masem
V chladnějších obdobích ráda experimentuji s termicky zahřívacími kořeními, protože čerstvá zelenina je výrazně ochlazující. Mé tělo od podzimu do jara přirozeně křičí po teplu a zahřívacích potravinách a já mu ráda vyhovím. Tento salát je ideální podzimní pochoutka, protože je z části teplý a obsahuje zahřívací koření jako česnek a skořici. Jak jinak, je sezóna jablek a ty na talíři nemohou chybět!
Ingredience (na cca 2 porce)
Salát
- 200g římského salátu (cca 15 listů)
- 1 velká švestka
- 2 malá jablka
- Čtvrt lžičky skořice do salátu + 2 špetky skořice na jablka
- Lžička olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
- Sůl (ideálně himalájská) a mletý pepř na dochucení
Maso
- 220g krůtích prsou (ideálně v BIO kvalitě)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- Sůl na dochucení (ideálně himalájská)
Zálivka (2 lžíce domácí majonézy na salát)
recept na majonézu naleznete ZDE a níže uvádím veškeré ingredience, které jsem tentokrát do majonézy přidala
- 100ml extra panenského olivového oleje
- 1 velké vejce
- Lžička mleté červené papriky
- Stroužek prolisovaného česneku
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 2 lžičky jablečného octa
Příprava
Nejprve jsem si připravila maso. Krůtí maso jsem nožem rozkrájela na 2 řízky a naložila do 2 lžic olivového oleje, potřela prolisovaným česnekem, lehce posolila a nechala marinovat v ledničce cca 1 hodinu.
Maso jsem dala na gril a nechala ho opékat z obou stran (lze i restovat na nepřilnavé pánvi).
Salát jsem natrhala na malé kousky. Zamíchala jsem do něj na kostičky nakrájenou švestku a 2 lžíce majonézy. Vše jsem řádně promíchala, aby zálivka byla na každém lístečku. Pak jsem přimíchala pomerančovou šťávu, skořici a dochutila solí a pepřem.
Zatím co se mi ještě grilovalo maso, připravila jsem si jablka. Ta jsem neoloupaná (mám jablka v BIO kvalitě – pokud nemáte BIO, oloupejte) rozpůlila, zbavila bubáku, stopky a jadérek a nakrájela je na tenké plátky, které jsem nechala na nepřilnavé pánvi a rozetřené troše oleje (1/2 lžičky na 1 jablko) karamelizovat na mírném plamenu z obou stran. Na pánvi jsem jablka ještě posypala skořicí (špetka na 1 jablko nebo i více).
Salát jsem nandala na talíř, pokladla na něj ještě teplá jablka a krůtí řízek nakrájený na tenké proužky.
Doporučuji jíst ještě za tepla, je výborný!
Diskuze
Zatím žádné komentáře.